Tornedalians in the world,     profiles in our Emigrantdatabase

Emigrated 1910

 Klockare Karl Johan family, emigrant no:     from Jukkasjärvi Sweden to Brasil

The family returned home after 3 years. Both of the children died on the journey home.

Spouse: Ida Karolina b. Fräki                                  

 Children:

Klockare Erik Johannes b. 1908

Klockare Sven Sixten b. 1909

 

More information, you may need Ancestry to look at some of the documents  Take a look
Du kanske behöver Ancestry för att titta på visa av dokumenten

 Source/Källa:nn Sweden

 

Sigurd Klockare  b.193 son of  Karl Johan and Ida Klockare who returned back from Brasil
 1913 - 1994
 
Sigurd Klockares föräldrar växte upp i byn Vojakkala vid svensk-finska gränsen, fadern Karl Johan i den svenska delen av samh
Sigurd Klockare
© Norrländska Socialdemokraten. Fotograf okänd. | b.1913
 
ället och modern Ida Karolina i den finska. Fadern arbetade i gruvan i Kiruna, men efter storstrejken 1909 tillhörde familjen Klockare, som nu hade utökats med två barn, den grupp svenskar som emigrerade till Brasilien för att söka lyckan som farmare. Efter tre misslyckade år återvände familjen till Sverige och malmfälten; de båda barnen avled i samband med resan från Brasilien.

Sigurd Klockare föddes i Malmberget 1913 och växte upp på Seskarö i Haparanda skärgård dit familjen hade flyttat år 1916 då fadern hade fått anställning på Granvikens sågverk. Senare arbetade fadern också som maskinist på en hjulångare som gick mellan Haparanda och Luleå.

När hungerkravallerna på Seskarö ägde rum på våren 1917 var Sigurd 4 år gammal. Han har berättat att han minns soldaterna med sina trekantiga hattar. Dessa händelser kom han att skildra 50 år senare i boken Svenska revolutionen 1917-1918. Boken gav senare upphov till teaterföreställningen Nöd bryter lag, Seskaröspelen, som gavs på Seskarö somrarna 1981 och 1982 i 20 föreställningar med en publik på tusen personer i genomsnitt.

Efter avslutad folkskola fick Sigurd arbete på ett av sågverken på Seskarö. Och vid fyllda 18 var han mogen för AK-arbete (nödhjälpsarbete anordnat av Statens Arbetslöshetskommission), men det tunga arbetet passade honom inte, han ville studera och det gjorde han genom korrespondenskurser, bland annat i svenska och i fotografering.

Hans intresse för läsning gjorde att han sökte sig till ungdomslogen Nyåret och senare till godtemplarlogen Öblomman på Seskarö där han fick tillgång till logebibliotekets 300 böcker.
Tillsammans med andra läshungriga arbetare startade han också ett ABF-bibliotek på Seskarö, till en början med boklådor från Centralbiblioteket i Luleå.
I en artikel i Tidningen Vi (1989, nr 43) berättar Sigurd för Tage Sjödal:
” – Min första stora litterära upplevelse är knuten till veckotidningen Konsumentbladet, som hade börjat utkomma 1913. I mitten av tjugotalet publicerades där några postuma dikter av Dan Andersson, som väl knöt an till marskvällarnas vemodsljus i pubertetsåren.
Det nummer av Konsumentbladet som gav den unge Sigurd en extra kick var det som kom 2 februari 1935. Där inledde Sven Stolpe en artikelserie om 13 unga författare. Dessa artiklar inspirerade till mer läsning, bl a antologin Fem unga.”
Han har också berättat att det var läsningen av Olof Högbergs Den stora vreden - "denna norrländska näverkont stuvad med sägner och minnen" -som väckte hans intresse för historia (Norrländska Socialdemokraten 1987-07-10, i en artikel av Sven Thiessen).

Efter studier vid Brunnsviks folkhögskola (1936 -1938) och vid Työväen Akatemia i Helsingfors (1938) började Sigurd arbeta som fotograf och journalist. 1943 fick han anställning vid fackförbundstidskriften Sia (Skogsindustriarbetaren), vars chefredaktör och ansvarig utgivare han var under åren 1956 – 1973. Sigurd Klockar skapade vad som kallats den första moderna fackförbundstidskriften med en blandning av reportage, analyser och kulturella inslag. Han skrev otaliga artiklar och recensioner i tidskriften (under signaturen Esco). Många författare gavs också möjlighet att debutera i tidskriften. En av dem var Birger Vikström, som också var krönikör i tidskriften under en tid och som han blev nära vän med. För Lennart Wallström (Norrländska Socialdemokraten 1989-08-24) berättar Sigurd: "Vi firade en underlig jul tillsammans. Jag var skild och kokade skinka och lutfisk samt ordnade julbord. Birger hade fått i uppdrag av Ivar Öhman på gamla FiB att skildra de utslagnas och hemlösas problem och besökte Pilen, Frälsningsarmén och olika luffarhotell. Han hade fått förskottspengar åtminstone till texiresor. Han åkte ut på regelbundna tider och fick väl någon ´klämtare´ vid sina besök. Det blev en mycket underlig julafton."
Bland de många andra författare som Sia öppnade sina spalter för fanns Lars Ahlin, Ivar Lo-Johansson, Vilhelm Moberg, Gunnar Ekelöf, Erik Lindegren, Maria Wine, Gustav Hedenvind Eriksson, Otto Karl-Oskarsson, Karl Östman, Stig Sjödin, Arnold Rörling, Bertil Köhler.

Sigurd Klockares eget författarskap lyfter i första hand fram händelsen och personer ur den svenska arbetarrörelsen.

Sigurd Klockar har också värnat om den svensk-finska kulturen, bl.a. som medarbetare i och ansvarig utgivare för kulturtidskriften Liekki (Lågan).

Han tog även initiativet till Svensk-finska gränsbygdens historiska sällskap, bildat 1985, som efter hans död bildade Sigurd Klockares Stiftelse Jukola med uppdrag att sköta Klockares sommarställe Jukola och där arrangera seminarier, främja kulturella kontakter över gränsen, kulturhistoriska studier i gränsbygden, lokalhistoriska studier och folkbildningsverksamhet och tvärvetenskaplig forskning. Namnet Jukola är en hyllning till Aleksis Kivi och hans roman Sju bröder; det är på gården Jukola som bröderna utkämpar sina liv.

1989 promoverades Sigurd Klockare till filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet, Humanistiska fakulteten, idéhistoriska institutionen, efter förslag från Ronny Ambjörnsson. I anslutning till det beskrevs hans gärning bland annat med dessa ord: ”Han är en barfotaforskare, en amatör i ordets egentliga bemärkelse. Han är också en populärvetenskaplig författare av rang. Han är inte bara ytterst kunnig i den svenska arbetarrörelsens historia, denna kunskap balanseras också av ett starkt engagemang för de små i samhället. Okända personer träder, i Klockares författarskap, fram ur historien och talar till oss om sina drömmar och ambitioner. Humanistiska fakulteten har genom att utse Sigurd Klockare till hedersdoktor velat hedra en representant för den i Sverige så stora gruppen av amatörforskare. Ordet amatör har ursprungligen med älska att göra och Sigurd Klockare älskar uppenbarligen sitt forskningsområde, den svenska arbetarrörelsens historia.”

Sigurd Klockare avled 1994.

Delar av Sigurd Klockares rika boksamling finns idag i Haparanda Stadsbibliotek, i Haparandarummet. Urvalet av litteratur belyser hans gärning som politisk och facklig skribent, redaktör, författare, finlandsvän och hembygdsforskare. Ungefär hälften av böckerna utgörs av skönlitteratur, ofta dedicerade förstaupplagor. Här finns också – naturligtvis – årgångar av fackförbundstidskriften Sia, Skogsindustriarbetaren.